Ansamblul viticol Conac de deal, zona Gorj, secolul al XIX-lea

Ansamblul viticol Conac de deal, zona Gorj, secolul al XIX-lea

Gospodaria temporara era construita pe intinsele dealuri cu vii, fiind folosita de familia de podgoreni pe toata perioada lucrarilor de intretinere, culegere si prelucrare a recoltei viticole.

Ansamblul cuprinde: Pimnita din Curtisoara (com. Bumbesti-Jiu) si Sopru de deal din Glodeni, com. Balanesti, ambele constructii datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Pimnita se remarca prin masivitatea barnelor din stejar, groase de circa 70 cm, acoperisul in patru ape, cu invelitoarea din corzi de vita de vie si planul cu doua incaperi destinate butoaielor pentru pastrarea vinului. Intrarile in cele doua incaperi sunt prevazute cu usi duble, masive, care se inchid pe un pop central demontabil. Usile nu se incuiau niciodata, pe masa gasindu-se o ulcica cu care trecatorul insetat sa-si astampere setea, fara a face risipa. Sub sopru - constructie asezata pe sase furci, acoperita cu corzi de vie - se pastreaza uneltele, instalatiile, instrumentarul viticol (plugul, caruta cu carator, tarcul cu corfe, butii cu cercuri din lemn etc.). Gardul, confectionat din nuiele impletite, era, de asemenea, cu acoperis din joarde de vita-de-vie.