Gospodarie viticola, zona Gorj, sec. XVIII-XIX

Gospodarie viticola, zona Gorj, sec. XVIII-XIX

Casa din Glodeni este un monument remarcabil prin plan si proportii: are doua niveluri (constructie cu un cat) si acoperis in patru ape, din sita, cu coama decorata cu ciocarlani, cu panta repede si dimensiuni impresionante raportate la corpul constructiei. Remarcam imbinarea barnelor de stejar in T, si stalpii prispei, bogat decorati, la ambele niveluri si dezvoltarea prispei in consola, pe toate cele patru laturi ale catului (etajului), precum si sculptarea palimarului cu motivul sarpele casei, accesul facandu-se pe o scara simpla, exterioara, protejata de o aplecatoare (polata). Este o constructie cu semnificatie economica, parterul fiind destinat pimnitelor, iar etajul - spatiul de locuit si de preparare a hranei.

Pimnita din barne masive, cioplite din lemn de stejar, din Dragoieni, datata 1796, are tarnat la fatada, cosoroabe si stalpi sculptati cu ornamente in zig-zag, adapostind un tarc pentru struguri, cu jgheab cu doua guri.

Gospodaria mai detine cosuri impletite, lipite cu pamant, pentru depozitarea cerealelor si o leasa din nuiele impletite, despicate.

Acoperisurile tuturor constructiilor au invelitoarea din sita ochetita; ulucile gardului si scandurile portii sunt fixate pe lati, in cepi de lemn.