Gospodarie pomi-viticola, zona Balesti-Gorj, sec. XIX

Gospodarie pomi-viticola, zona Balesti-Gorj, sec. XIX

- Casa, com. Balesti, jud. Goj, datata 1860;

- Pimnita, com. Balesti, jud Gorj, datata 1860;

- Pimnita cu sopru, com. Balesti, jud. Gorj, din jurul anului 1840. Aici, se afla instalat cazanul din arama cu capac din lemn, butii cu cercuri din lemn si un jgheab crestat pentru zdrobirea fructelor;

- Jimnita, sat Ceauru, Balesti, din jurul anului 1920. Inaltata pe patru furci, pentru a mentine temperatura constanta si scazuta, acoperita cu sita ochetita, ea are forma si aspectul unei case traditionale cu cosoroaba si stalpi sculptati. Aici, erau depozitate alimentele, dar si corzile de vita-de-vie, pe care erau pastrati strugurii, pentru a fi consumati iarna;

- Patul, Balesti, Targu Jiu, aprox. 1930.

Cel mai frumos monument din gospodarie, care impresioneaza prin armonia proportiilor si frumusetea decorurilor arhitecturale, este casa din Balesti. Asezata pe o temelie joasa, din piatra de rau, cu planul dreptunghiular, cu tarnat la fatada, casa este construita din barne de lemn de stejar imbinate in cheotoare dreapta. Constructia, inaltata pe trei randuri de temeie suprapuse, are planul format din doua incaperi: camera de locuit si bucataria, prevazute cu intrari separate, dar si cu usa interioara comuna.

Podeaua este din pamant lipit, peretii sunt cercuiti si varuiti in alb, iar podina este confectionata din scanduri imbinate in nut si feder. In fata incaperilor, se afla prispa cu cosoroaba sculptata si stalpii decorati cu motivul spiralei si capiteluri. Usile sunt confectionate din tablii prinse in cuie tiganesti, cu ornamente in rozeta; usorul usii este decorat in spirala si dinti de ferastrau. Accesul in sala se face pe scara, dispusa central, acoperita cu o polata lucrata din continuarea invelitorii, cu stalpii lucrati in torsada.

Cosoroabele sunt si ele generos sculptate, avand capiteluri lucrate in motivul cap de cal, iar grinzile laterale sunt usor proeminente.

Acoperisul, in patru ape, cu invelitoarea din sita ochetita, are coama decorata cu motivele hora fetelor si ciocarlani, iar, pe fatada, apar doua cuci (luminatoare), cu rol functional si decorativ.