Gospodarie viticola, zona Dolj, secolul al XIX-lea

Gospodarie viticola, zona Dolj, secolul al XIX-lea

- Bordei, Castranova-Puturi, judetul Dolj, 2/4 secolul al XIX-lea. Constructie semi-ingropata, specifica zonelor aride ale Campiei Olteniei, bordeiul impresioneaza prin forma arhitecturala specifica: plan in forma de “L”, organizat in: garlici acoperit, cu pardoseala din pamant batut, lipita cu lut, ca spatiu de acces; camera cu vatra, numita la foc, care avea rol de tinda (bucatarie) si camera de odihna, numita la soba, cu pereti lambrisati, unde se aflau paturile tip prici, acoperite cu toale direct peste scandura, soba oarba care se incalzea de la vatra, lada de zestre si icoana impodobita cu un prosop cusut. Acoperisul in doua ape are o structura complexa, formata din tavane de scandura groasa, martaci, peste care se aseaza un strat gros de paie, care se completeaza anual, dupa fiecare recolta de cereale.

- Casa, sat Dobridor, com. Motatei, 4/4 secolul al XIX-lea. Locuinta este inaltata pe temelie de piatra, avand planul ordonat pe doua nivele: beci mare sub casa, cu intrarea situata sub foisor si nivelul de locuit cu trei incaperi si o tinda rece.

Monumentul este construit din barne de stejar imbinate in catel, accesul in locuinta facandu-se prin foisorului dispus asimetric. Remarcam prispa de la fatada posterioara, unde exista o a doua intrare. Acoperisul, in patru ape, are invelitoarea din tigla-solzi, iar pazia este crestata.

- Crucile de hotar - monumente de cult, cu rol de hotarnicie, pomenire si paza, sunt asezate pe cate un soclu de piatra, cu inscriptii, cu grafie chirilica, sapate in piatra. Cea mai veche cruce are mentionat, pe bratul principal, numele domnitorul Mihai Viteazul, in timpul caruia a fost realizata. De asemenea, sunt trecuti autorii care au comandat crucea si mesterul care a realizat-o. Textul unei cruci este in felul urmator: „† RIDICATU-S-AU ACESTA SFANTA CRUCE INTRU [CINSTIREA] TATALUI SI AL FIULUI SI AL SFANTULUI DUH, INTRU [H]RAMUL SFANTULUI NICOLAE. SI S-AU OSTENITA ROBUL LUI DUMNEZEU STOICA, [MARIA], GHERGHE, STANCA, […], IOANA, ANGHELA, STANCA, VLAICU, VASILE, STANCA, STAN, [text spart], IOANA, […], STANCA, STOI[CA], ILINCA, [text spart], MIHAIU, COSTAN[DIN], SERBAN, IOANA, STANCA, SANDA, […], STANCIU, STOICA, [...] V LEAT 7266. (in anul 1757/1758)”.