Biserica cu hramul Sf. Dimitrie cel Nou, Dragutesti - Cotmeana, Arges, 1814

Biserica cu hramul Sf. Dimitrie cel Nou, Dragutesti - Cotmeana, Arges, 1814

Monument ecleziastic din lemn, stramutat de pe un deal din valea Cotmenitei, biserica domina vatra satului din sectia aer liber. Mesterii care au creat acest valoros monument de arhitectura in lemn, din zona Arges, si-au insemnat numele pe partea interioara a cosoroabei din pridvorul bisericii si pe peretele exterior al pronaosului. Ei sunt: Marin Mihai – mester, Tanase – mester, Dumitru – mester, Marin – mester, Barbu – mester, Serban – mester, Constandin Crucer si Enache, Marin dulgheriu, Stanciu. De asemenea, inscriptionat pe peretele exterior al pronaosului, gasim si anul realizarii constructiei: 7322 (1814).

Biserica este inaltata pe o temelie din caramida, fiind construita din barne de lemn de stejar, imbinate la colturi in coada de randunica. Regasim, aici, planul constructiilor religioase traditionale din perioada inceputului de secol XIX, respectiv planul dezvoltat pe lungime, de tip nava, format din: pridvor semideschis, pronaos de dimensiuni mici, naos generos cu bolta semicirculara si altar, turla, de forma octogonala, care adaposteste clopotul, fiind situata pe pronaos, cu acces din interior. Acoperisul este lucrat in patru ape, cu colturile rotunjite, cu invelitoare din sindrila.

Accesul in curtea bisericii se face printr-un portic dublu, cu patru stalpi decorati cu motive geometrice ce sustin un acoperis in patru ape. Poarta in zabrele este ornamentata cu decoratii geometrice sub forma de cruci. Gardul, putin inalt, este din barne (lati) lungi din lemn de stejar, fixate in stalpi verticali (babe). In curtea bisericii, se afla cruci din lemn, executate dupa modelele intalnite in zona.

Monumentul impresioneaza prin decorurile exterioare: un brau median lucrat in torsada care inconjoara, la jumatatea peretilor, intreaga constructie, stalpii pridvorului lucrati in aceeasi tehnica a torsadei, ornamentati in registrul superior cu capiteluri – totul lucrat in lemn.

In interior, remarcam iconostasul si mobilierul, piese originale transferate odata cu monumentul, dar si inventarul de cult crestin ortodox, apartinand secolelor XIX-XX, donat de parohul Bisericii din Valea Mare-Arges.