Gospodarie pomicola Davidesti-Vulturesti, Muscel, sec. al XIX-lea

Gospodarie pomicola Davidesti-Vulturesti, Muscel, sec. al XIX-lea

Casa din Davidesti - monument reprezentativ al arhitecturii populare (tip cula), din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, de pe Valea Argeselului - are planul dezvoltat pe doua niveluri, respectiv, pimnita din piatra de rau si caramida si catul care cuprinde doua incaperi (bucataria si camera buna) cu prispa la fatada principala. In bucatarie, se afla vatra cu cuptorul si cu hornul, care simbolizeaza centrul vital al casei. Sala si palimarul sunt zidite, iar stalpii salii sunt decorati cu capiteluri in stucatura. Scara de acces, inchisa in zidarie si amplasata pe latura sud-estica a casei, este construita din barne de lemn. Acoperisul, in patru ape, are invelitoarea din sita.

Casa din Vulturesti, datata 1848, corespunde arhitecturii din cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII - lea si prima jumatate a secolului al XIX– lea. Prezinta acelasi plan pe doua niveluri: bucataria si camera de locuit, la nivel superior, avand prispa si foisor la fatada principala; parterul, specific gospodariilor de pomicultor, adaposteste pimnita construita din piatra de rau, unde erau pastrate butoaiele si fructele.

Etajul este construit din barne de stejar, cu talpi duble, imbinate in cheotoare dreapta, acoperisul de sita, in patru ape, iar, la cosoroabe remarcam motivul capului de cal stilizat.

Gospodaria mai cuprinde: un grajd cu fanar (fanarie), din lemn, o magazie cu fanar si un patul de nuiele pe patru furci, din lemn (numit si cosar sau cos). Nuielele impletite permit o buna aerisire necesara pastrarii porumbului timp mai indelungat. Pe langa aceste anexe, toate din Vulturesti, gospodaria detine si o povarna pentru distilarea fructelor.

Poarta cu acoperis este decorata cu motive vegetale, florale, astrale (soarele), geometrice, solzi de peste etc.