Gospodarie viticola, Zona Dragasani - Valcea, Secolul al XIX-lea

Gospodarie viticola, Zona Dragasani - Valcea, Secolul al XIX-lea

Casa, din barne de stejar imbinate in cheotoare rotunda, este asezata pe o pimnita din lemn, cu temelie de piatra de rau, iar acoperisul este in patru ape, cu invelitoarea din sita. Prispa, situata pe latura din fata, este inchisa cu palimar. Etajul are doua incaperi: bucataria - cu intrarea de pe prispa si camera buna. Scara de acces este din lemn, cu o curba a efortului, si cu rol de sustinere a prispei, iar cosul de evacuare a fumului este pe latura din spatele acoperisului casei.

In cadrul ansamblului, sunt expuse instalatii si unelte viticole remarcabile: un teasc cu pene, un teasc cu surub, doua linuri, o caratoare pentru struguri etc.

Ca element de decor, atat la casa, pimnita, lin, cat si la alte cateva obiecte de uz casnic, este folosit motivul capului de cal stilizat, motiv care se regaseste si la cosoroabe.

Pimnita din Glavile, constructie din lemn de stejar, destinata sa adaposteasca vinul si tuica, are acoperis piramidal de barne invelite, fie cu sita, fie cu corzi de vita-de-vie. Asezate, in trecut, pe dealurile cu vii, pimnitele formau adevarate catune, semanand cu niste mici fortificatii care dadeau un aspect particular peisajului, integrandu-se arhitectural cu gardurile vii de vegetatie.

Patulul, din nuiele impletite, este asezat pe patru furci (picioare) si era destinat pastrarii stiuletilor de porumb.

Poarta este din lemn sculptat, cu motive vegetale (vita-de-vie, bradutul), florale, solare si motivul funiei rasucite. Este datata in 1940.

Parleazul - decupaj in gard, pentru trecerea in alta gospodarie - are si sens figurat.