Gospodarie viticola, zona Vrancea, sec. al XIX-lea

Gospodarie viticola, zona Vrancea, sec. al XIX-lea

Casa este ridicata pe o temelie din blocuri de piatra fasonata, cu un plan dezvoltat in lungime, cu prispa deschisa la fatada principala, lipita cu pamant; are doua camere (camera buna si bucataria) despartite de o tinda rece. Peretii sunt construiti din barne de lemn de stejar, imbinate in coada de randunica, iar, in dreptul ferestrelor si usii, sunt prinse in montanti verticali (imbinarea in catei).

Casa este tencuita si varuita, interior si exterior. Acoperisul, din sita, este lucrat in patru ape. Prispa are stalpii din lemn, simpli, dispusi pe linia peretilor celor doua camere, formand trei goluri care corespund planului incaperilor. Camerele sunt decorate, la exterior, cu motive geometrice, lucrate in stucatura.

Crama – velnita, asezata pe temelie din blocuri de piatra fasonate, este construita din barne de stejar imbinate in coada de randunica; are doua incaperi: una cercuita si tencuita cu pamant, care adaposteste cazanul de distilat fructe, iar cealalta incapere - netencuita - este destinata pastrarii vaselor si instrumentarului viticol. Intrarile in cele doua incaperi sunt prevazute cu stalpi si arcade construite din contrafise, toate lucrate din lemn de stejar si frumos decorate cu motive geometrice. Usile se inchid pe un pop central demontabil. Acoperisul, in patru ape, este confectionat din sita.