Gospodarie pomi-viticola, zona Tara Zarandului - Arad, sec. al XVIII-lea

Gospodarie pomi-viticola, zona Tara Zarandului - Arad, sec. al XVIII-lea

Casa a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind unul dintre cele mai vechi monumente din muzeu. Initial, construita in afara satului, in padurile de ciresi salbatici, casa a fost stramutata in sat, in secolul al XIX-lea, de unde a fost achizitionata, demontata si transferata in muzeul in aer liber de la Golesti, in anul 2006.

Aceasta se remarca prin plan dezvoltat in lungime, cu un singur nivel, format din doua camere de locuit, despartite de o tinda cu rol de bucatarie si o camara construita in continuarea uneia din camerele de locuit. Confectionata din barne masive de gorun, imbinate in coada de randunica, casa impresioaneaza prin masivitatea barnelor si lungimea cosoroabelor de 14,5 m. Are sala deschisa, la fatada principala, cu balustrada si stalpi de sustinere prevazuti cu contrafise. Pardoseala si tavanul camerelor sunt din scandura, iar peretii sunt tencuiti doar interior.

Alaturi de casa de locuit, in incinta gospodariei, se afla si colna - unde erau depozitate vasele si instrumentele pomi-viticole

Moara de apa cu roata verticala, Mustesti - Arad, 1910

Nelipsite din satul traditional romanesc, morile de apa fac parte din instalatiile de tehnica populara. Folosirea fortei motrice a apei a inlocuit, treptat, forta de tractiune a animalelor si energia umana. Mecanisme ingenioase sunt adapostite de constructii separate, ridicate in locuri propice de functionare, anume, pe cursuri de apa. Instalatia foloseste forta apei pentru macinatul cerealelor. Modul de functionare este urmatorul: apa cade pe o roata cu palete, care, prin intermediul unui ax central (fusul morii), transmite miscarea de rotatie la roata zimtata (roata cu masele). De aici, printr-un ax dispus pe verticala, miscarea este transmisa la cele doua pietre de moara - cea de jos, fixa , si cea de sus, mobila (piatra alergatoare) care, prin rotire, macina cerealele.