Pimnita, Sat Dobrita, Com. Runcu, Jud. Gorj, cca 1840

Pimnita, Sat Dobrita, Com. Runcu, Jud. Gorj, cca 1840

Mai vechi si mai interesante ca realizari arhitecturale sunt asa numitele pimnite cu bolta. Acoperisul din continuarea peretilor este confectionat tot din cununi de barne orizontale, ale caror dimensiuni sunt reduse spre varf, in forma piramidala. Barnele laterale superioare, mai lungi cu circa un metru in partea din fata a constructiei, au capetele sustinute pe stalpi, adeseori ciopliti, ca la pridvoarele caselor. Peste barne se aseaza podini cioplite cu securea sau scanduri mai groase, si peste tot acoperisul corzi de vita de vie uscate. O astfel de pimnita este cea din Dobrita – Gorj. Aceste acoperisuri piramidale din cununi de barne orizontale, frecvente din Caucaz pana in India sunt atestate din antichitate.

Alaturi de constructiile cu pereti din barne au aparut cele cu pereti din piatra; mai tarziu s-a ajuns la pimnita cu etaj.

In zona Gorj si in nord-estul Mehedintilor puteau fi intalnite pimnitele cu etaj, care se numeau conace. Se remarcau prin masivitatea portalului de la parter, unde era depozitat vinul, si de scara interioara, sau exterioara (adosata constructiei) care permitea accesul la etaj. Partea superioara a constructiei, de regula cu prispa, servea drept locuinta a paznicului viei.