Sector specializat instalatii viticole

Sector specializat instalatii viticole

Instrumentele pentru prelucrarea strugurilor se impart in doua mari categorii:

Linurile care erau folosite pentru stoarcerea strugurilor prin calcarea sau jucarea lor in picioare, fiind confectionate din blani de stejar sau brad; cele din Dragasani aveau, in partea superioara, capete de cal, iar, cele din Gorj, denumite, local, tarcuri cu corfe, sunt confectionate din nuiele impletite si din lemn de stejar sau de pluta. Deosebit de vechi erau jgheaburile scobite intr-un trunchi de copac (Dobrogea).

Teascurile sunt instalatii de presare intalnite frecvent in gospodaria taraneasca. Cele mai vechi si foarte rare sunt teascurile cu pene (in muzeu, exista un singur exemplar, cel din zona Dragasani, secolul al XVIII-lea) care presupuneau un mare efort fizic, prin baterea, cu maiuri de lemn, a unor pene din lemn, actionand, astfel, presiune asupra strugurilor. Teascurile cu surub, raspandite in toata tara, sunt de mai multe feluri: in capul unei parghii orizontale, cu surub simplu, cu surub cu roata laterala, cu surub la mijloc, cu surub dublu. Teascurile cu urs presupun existenta unui surub mult mai mare care nu apasa pe struguri, ci ajuta la coborarea sau la urcarea ursului, un lemn de stejar de mari dimensiuni, greu, care, la coborare, provoaca presiunea necesara stoarcerii strugurilor. Acestea din urma erau folosite in zonele unde existau mari cantitati de struguri, iar, cele cu pene si cu surub, sunt mostenite de la daci, fiind folosite, mai ales, de micii producatori.