Cu ocazia zilei de 3 mai – Ziua Națională a Poloniei – se marchează adoptarea uneia dintre primele constituții din lumea modernă. Institutul Polonez din București împreună cu Muzeul Golești, vă invită la expoziția „Tadeusz Kościuszko – prețul libertății”.

*

Vă invităm în atmosfera secolului al XVIII-lea, cel al Iluminismului și al luptei pentru drepturi cetățenești, să-l cunoașteți pe Tadeusz Kościuszko (1746-1817), un faimos ofițer și om de stat polonez. S-a născut într-o familie nobiliară, primind o educație tehnică și tactică în cadrul Academiei Militare din Varșovia. A fost remarcat de regele Stanisław II Augustus Poniatowski datorită abilităților și capacităților intelectuale deosebite, acesta trimițându-l la Paris, ca să-și continue studiile în arhitectură și pictură. Îndrăgostit nebunește de Ludwika, fiica unui general polonez, Tadeusz Kościuszko încercă să fugă împreună cu ea, dar este oprit de tatăl acesteia. În urma scandalului și pentru a evita răzbunarea generalului ofensat, Kościuszko pleacă în Franța, apoi în America, unde se înrolează în armata coloniștilor care luptau pentru independență. Datorită cunoștințelor sale tehnice,  a jucat un rol important în construcția fortificațiilor armatei americane, cea mai faimoasă construcție fiind cea de la West Point. La sfârșitul războiului i s-a acordat cetățenia americană și gradul de general de brigadă al armatei SUA. La întoarcerea în Polonia, în 1784,  Kościuszko și-a eliberat țăranii din iobăgie, iar cinci ani mai târziu a reintrat în serviciul militar, cu gradul de general, luptând împotriva armatei țariste care-i invadase țara. Obligat să se exileze, a continuat să caute sprijin pentru cauza liberalilor și reformiștilor polonezi pe lângă guvernele revoluționare din Franța. În martie 1794, Tadeusz Kościuszko și-a asumat conducerea politică și militară a țării, instaurând o administrație revoluționară și o armată a țării, formată în principal din țărani înarmați cu sulițe și coase.  A abolit iobăgia și a redus la jumătate obligațiile țăranilor dependenți. Cea mai faimoasă acțiune militară  rămâne apărarea Varșoviei timp de două luni, în fața armatelor țariste și prusace. Cu tot efortul și curajul lui, în ciuda determinării și a vitejiei sale, Kościuszko a pierdut în fața inamicilor externi, fiind luat prizonier. Fără el insurecția a fost înăbușită, iar Polonia a suferit cea de-a treia divizare între marile puteri din istoria sa.

După eliberarea din prizonierat, Kościuszko a trăit în SUA, unde a fost bun prieten cu Thomas Jefferson, apoi în Franța și Elveția.  A murit în 1817, rămășițele lui fiind duse la Cracovia și depuse în catedrală, alături de regii Poloniei.

*

Constituția adoptată pe 3 mai 1791 în Varșovia este considerată a fi prima constituție modernă din Europa și a doua în lume (după constituția americană din 1787). Autorii ei au fost ultimul rege al Poloniei Stanisław August Poniatowski, politicianul și activistul polonez Ignacy Potocki și unul dintre principalii ideologi ai iluminismului polonez Hugo Kołłątaj. Printre altele, constituția a introdus monarhia ereditară, a limitat considerabil privilegiile nobilimii, abolind liberum veto – dreptul fiecărui deputat care participa la ședințele Seimului de a forța încetarea imediată a sesiunii curente a parlamentului și de a respinge legile adoptate de acesta, aceasta fiind considerată una dintre cauzele principale ale declinului statului. Constituția a mai introdus egalitate în drepturi politice între orășeni și nobilime și i-a pus pe țărani sub protecția guvernului. Acest document a reînviat în polonezi speranța și simțul răspunderii pentru propria țară. El rămâne în continuare simbolul unei gândiri inovatoare și curajoase despre felul în care ar trebui să arate Polonia. Constituția din 3 mai a rezistat doar paisprezece luni, fiind abolită de trupele rusești sprijinite de nobilimea poloneză demoralizată, pentru care documentul reprezenta un atentat la privilegiile ei. Cu toate acestea, ea a rămas în memoria oamenilor chiar și după împărțirile Poloniei, iar după recucerirea independenței în 1918, ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Constituției.

*

Din mai până în septembrie, la Muzeul Golești, în pivnița conacului, vă așteaptă o expoziție –document despre o personalitate excepțională a epocii moderne. Tadeusz Kościuszko a întrupat idealurile de libertate, egalitate și fraternitatea ale iluminismului, cu vitejia și determinarea pentru care militarii polonezi au intrat în istorie.