Unirea Principatelor Române în anul 1859 reprezintă un moment crucial în istoria națiunii române și un pas semnificativ către consolidarea identității și unității naționale. Acest eveniment, în care Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, a avut consecințe profunde și a contribuit la modelarea statului român modern.

Cu ocazia aniversării a 165 de ani de la dubla alegere a lui Al. I. Cuza, Muzeul Golești a organizat o  activitate culturală care a împletit istoria, cu poezia și muzica.

În cuvântul de deschidere, managerul Muzeului Golești, dl. Narcis Iustin Dejanu a urat bun venit invitaților, ofițeri și elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, membri ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Basarab I” Pitești, ai Corului Veteranilor „Mihai Viteazu” din Pitești și ai Asociației Culturale „Rovine”-Țuțulești (com. Suseni, jud. Argeș).

Despre cum s-a înfăptuit Unirea a vorbit dl. Gerard Călin, șef-secție Aer Liber și Etnografie,  detaliind contextul internațional de la jumătatea secolului al XIX-lea, activitatea generației pașoptiste și unioniste în vederea realizării acesteia. De asemenea, au fost evocate personalitatea domnitorului Al. I. Cuza și cea a soției sale, Elena Cuza. Dna Cristina Boțoghină, șef-secție Istorie-Pedagogie, a prezentat biografia doamnei Elena Cuza, femeia de o delicatețe și o loialitate exemplare față de țară și domnitorul ei. S-a evocat colaborarea și prietenia dintre doamna E. Cuza și Anica Davila, descendenta lui Dinicu Golescu, în efortul lor comun de a oferi copiilor orfani un adăpost și educația atât de necesară.

Continuând seria evocărilor, dl. Ion Catinca a prezentat steagul armatei române din timpul lui Cuza și cuvintele vibrante pe care Domnitorul le-a adresat ostașilor cu ocazia înmânării acestuia detașamentelor de luptă. Au mai luat cuvântul dl. doctor Vasile Munteanu, dl. profesor Constantin Vărășcanu, dl. colonel (R) Ilie Stoica și dl. plutonier adjutant (R) Andrei Ionescu. Cu această ocazie, artistul Constantin Samoilă a donat muzeului nostru o lucrare care-l reprezintă pe Domnitorul Unirii de la 1859, executată în tehnica metaloplastiei, care va îmbogăți colecția de portrete executate în același stil și care au intrat deja în patrimoniul instituției noastre.

Din partea Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești a luat cuvântul dl. plutonier-adjutant principal Marian Burcea care a evocat contribuția lui Al. I Cuza la dezvoltarea școlii militare românești. Școala militară care azi își are sediul în Pitești a fost înființată în 1863, la Iași, în vremea domniei lui Cuza.

Corul veteranilor „Mihai Viteazu”, dirijat de dl. Nicolae Perniu, a încheiat sesiunea aniversară prin intonarea de cântece patriotice, printre care „Pe al nostru steag e scris Unire”.

Un astfel de moment aniversar nu se putea încheia fără o mare Horă a Unirii, în rotonda din fața conacului Goleștilor, un omagiu pe care generațiile actuale îl aduc celor care, prin curaj și determinare, au realizat primul pas către o România modernă și unită.