*

PROGRAMUL MUZEULUI GOLEȘTI ÎN PERIOADA 15-18 AUGUST 2024:

DESCHIS, PROGRAM NORMAL 9.00-18.00 (ULTIMA INTRARE LA 17.30)

*

Cultul Maicii Domnului ocupă unul din locurile centrale în credințele religioase și în legendele poporului român. În creștinism, cultul Fecioarei Maria a apărut relativ târziu, în secolul VI, sub presiunea credințelor populare. În ortodoxie, adorația Sfintei Fecioare îmbracă diverse forme: icoane făcătoare de minuni în număr foarte mare, sărbătorile mari (Buna Vestire, Nașterea Maicii Domnului) care au multe elemente cu caracter agrar, legendele și miturile în care Maica Domnului e invocată ca autoritate pentru menținerea ordinii rituale, invocarea ei ca protectoare și ajutătoare a celor năpăstuiți, iar multe plante îi poartă numele sfânt.

Maica Domnului este ocrotitoarea artei țesutului și a țesătoarelor, a apelor pământene, a fântânilor și a celor care călătoresc pe apă (15 august – Ziua Marinei Române). Tot ea este invocată ca protectoare și ajutătoare a femeilor care nasc și a copiilor.

Despre Lună se spune în popor că ar fi „steaua” Maicii Domnului.

Icoană pe lemn pe care o prezentăm astăzi are două fețe (Adormirea Maicii Domnului și Schimbarea la față). Se află în patrimoniul Muzeului Golești și este clasată în categoria fond a patrimoniului național.

Pe una din fețe este reprezentată ziua când Fecioara Maria a trecut din viața pământească în cea cerească. Maica Domnului este întinsă pe catafalc, străjuită de apostolul Petru urmat de apostoli reprezentați în isocefalie și de apostolul Pavel urmat de femei care reprezintă pe credincioșii Ierusalimului. La baza catafalcului arhanghelul Mihail a tăiat mâinile evreului Jephonias care a profanat catafalcul, atingându-l. Deasupra, în nori, Iisus întinde mâna spre sufletul Maicii Sale reprezentat ca un copil mic cu aripi.

Cu ocazia zilei de 15 august, Muzeul Golești vă dorește o  viață liniștită, presărată cu bucurie și pace, sub protecția Sfintei Fecioare!