Sâmbătă, 17 februarie 2024, a fost mare sărbătoare la Muzeul Golești. A fost zi de șezătoare, cu voie bună, cântece și dansuri, cu strigături și povești, în organizarea minunatelor doamne de la Șezătoarea Argeș-Mușcel, coordonate de Flory Buia. Invitatele au venit de dincolo de munți, aducând cu ele frumoasele costume ale Ardealului, cu eleganța, sobrietatea și influențele lor urbane, expresie a sufletului românesc dintr-un spațiu multicultural. Ne-au onorat cu prezența lor Șezătoarea din Scheii Brașovului, Șezătoarea Veneția de Jos, Șezătoarea Făgăraș, Șezătoarea Codlea și Șezătoarea Sfântul Gheorghe.
Șezătorile vin din vremuri de demult, când, în mediul rural, femeile, fetele, însoțite uneori de feciorii peste 18 ani și de bărbații căsătoriți, se strângeau în casa vreunei gospodine vrednice pentru a lucra împreună lâna, cânepa, inul sau cămășile cu care se ieșea la horă primăvara. Aceste reuniuni începeau odată cu postul Crăciunului și se terminau înainte de postul Paștelui. Ele erau momente de reuniune comunitară, în care nu doar munca conta, ci ocazia de a fi împreună, de a povesti, de a cânta și de a spune snoave cu tâlc, de a lăsa loc și timp tinerilor să se cunoască și să se îndrăgească, iar părinților ocazia de a pune la cale încuscriri așa cum dictau statutul social și interesele familiei.
Redescoperind tradițiile, arta cusutului și a realizării iilor, generațiile de astăzi au reînviat și actualizat tradiția șezătorilor. Sâmbătă, la Golești, am avut ocazia de a cunoaște doamne minunate, care mânuiesc cu măiestrie acul de cusut, fusul și războiul de țesut, care știu să cânte și să râdă, să prepare delicioase mâncăruri și prăjituri. Șezătorile invitate au intrat în curtea conacului Goleștilor cu cântec și voie bună, cu urări pentru gazdele care le așteptau cu pâine și sare și versuri de bun-venit.
Odată reuniți toți participanții în sala de desfășurare a șezătorii, dl. Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești, a subliniat colaborarea dintre muzeu și Șezătoarea Argeș-Mușcel, pentru a promova costumul tradițional și pentru a transmite arta cămășii cu altiță către tinerele generații. După cuvântul de bun-venit al dnei Flory Buia, a urmat o slujbă de binecuvântare și mulțumire a preotului Laurențiu Bălășoiu, parohul Bisericii Sfânta Treime din Golești.
Un moment emoționat a fost recitalul de dans al ansamblului „Resteul”, coordonat de profesorul Sorin Cioc. Copiii de vârstă școlară care fac parte din acest grup folcloric sunt speranța noastră ca tradițiile vor continua, că zestrea noastră folclorică are continuitate și va fi păstrată pentru viitor. Toți participanții la eveniment s-au prins într-o horă mare, în fața conacului Goleștilor, ca o rememorare a acelor momente din secolul al XIX-lea în care, tinerele boieroaice (Zoe, Felicia și Anica Racoviță, nepoatele lui Dinicu și Zinca Golescu) se prindeau la joc alături de țăranii din sat.
Muzeul Golești mulțumește doamnelor din Șezătoarea Argeș-Mușcel și din celelalte șezători din țară pentru munca dedicată de păstrare și promovare a artei cusăturilor și a folclorului nostru strămoșesc.