Mărțișorul este una dintre cele mai iubite tradiții ale patrimoniului imaterial al României, având o istorie de cca opt milenii. Este o mică bijuterie confecționată din fire albe și roșii, de care se prindea un talisman, purtată cu mândrie din prima zi a lunii martie. Această tradiție, înrădăcinată în cultura românească, este un veritabil simbol al renașterii, al primăverii, al speranței și al protecției.
De-a lungul timpului, Mărțișorul a devenit mult mai mult decât o simplă bijuterie. El este parte din cultura și identitatea națională.
Învățarea semnificației Mărțișorului începe încă din copilărie și are un rol esențial în educarea tinerilor în spiritul tradițiilor locale. Prin înțelegerea valorilor și simbolurilor culturale, copiii devin conștienți de moștenirea lor culturală. De aceea, cu ocazia zilei de 1 martie, Muzeul Golești a organizat un atelier de creație dedicat confecționării mărțișoarelor la care au participat copii de la structura școlară Radu Golescu din Ștefănești (sat Golești).
Lucrul manual, respectiv confecționarea mărțișoarelor, poate reprezenta o activitate benefică și incluzivă pentru persoanele cu dizabilități. Implicarea lor activități creative contribuie la integrarea lor socială. Aceste inițiative nu doar sprijină recuperarea și dezvoltarea acestor persoane, ci promovează și înțelegerea profundă a importanței incluziunii sociale. În săptămâna de debut a primăverii, beneficiarii CAbR Călinești au participat la confecționarea de mărțișoare din cadrul atelierului de creație desfășurat la noi în muzeu.