CONFERINȚA DE PRESĂ – LANSAREA OFICIALĂ A PROIECTULUI
Pe 7 august 2024, în sala de conferințe a conacului de la Golești a avut conferința de presă în care s-a lansat oficial proiectul „Privește cerul, românește!”, cofinanțat de AFCN.
Au luat cuvântul Iustin Dejanu, managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Românești, Remus Cîrstea, expert în astronomie educațională, și Gerard Călin, responsabilul tehnic al proiectului.
Vorbitorii au pus în evidență importanța transmiterii vechilor tradiții către tinerele generații, mai ales a acelor cunoștințe care ne ajută să fim mai sustenabili, mai apropiați de natură și mai atenți cu resursele pe care le lăsăm generațiilor viitoare.
Vă invităm să urmăriți filmul pe pagina de Youtube:
https://www.youtube.com/@Priveștecerulromânește
PROMOVAREA ȘI DISEMINAREA PROIECTULUI PRIN CANALELE SOCIAL-MEDIA ȘI ÎN PRESA SCRISĂ
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61561851464516
Cont Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61562764478623
Cont Instagram: https://www.instagram.com/privestecerulromaneste/
Cont TikTok: https://www.tiktok.com/@privestecerulromaneste?lang=en
Canal Youtube: https://www.youtube.com/@Priveștecerulromânește
Apariții în presă:
https://argesghid.ro/ro/events/priveste-cerul-romaneste-golesti
https://argestv.ro/priveste-cerul-romaneste/
https://www.institutiilestatului.ro/actualitate/priveste-cerul-romaneste-la-muzeul-golesti/
https://www.marinpredapitesti.ro/2024/11/13/priveste-cerul-romaneste/
REALIZAREA DE MATERIALE PUBLICITARE
DOCUMENTAREA ȘI EDITAREA UNEI BROȘURI CU TITLUL „PRIVEȘTE CERUL, ROMÂNEȘTE!”
https://muzeulgolesti.ro/ro/materiale-educationale/
ACHIȚIONAREA A DOUĂ TELESCOAPE PERFORMANTE
În cadrul proiectului au fost achiziționate două telescoape astronomice, pentru a fi folosite pentru observații astronomice, în cadrul proiectului, dar și pentru a dezvolta în viitor programe de etnoastronomie.
Un telescop de tip Newton, bazat pe reflexia și mărirea imaginii cu ajutorul unor oglinzi. Oglinda principală este de 305 mm și distanța focală de 1500 mm, cu o montură de tip Dobson. Este un telescop cu ghidare manuală, ușor de folosit de către copii, pentru a găsi constelații, planete și stele pe bolta cerească. Faptul că telescopul este cu orientare manuală, îi ajută pe copii să învețe să se găsească obiectele cerești și, în același timp, să le învețe. Telescopul are o putere de mărire (cu ocularele din dotare) de 60 de ori și de 150 de ori.
Al doilea telescop este de tip Schmidt-Cassegrian, care mărește imaginea cu ajutorul oglinzilor și lupelor. Diametrul oglinzii principale este de 203 mm și distanța focală este de 2030 mm. Optica este una superioară, telescopul putând mări și de 200 de ori. Acest telescop este automatizat, fiind dotat cu computer propriu, cu motoare de găsire și urmărire a stelelor/planetelor. De asemenea, are în dotare și o cameră foto, care poate fi legată la un laptop, pentru a capta imagini cu bolta cerească. La acest telescop găsirea stelelor se face prin intermediul calculatorului, dar poate fi manevrat și în mod manual.