Ce propunem noi

Proiectul „Privește cerul, românește!” își propune să revitalizeze, la nivelul publicului școlar din județul Argeș, o componentă importantă a patrimoniului imaterial, respectiv mitologia astronomică populară și să inițieze copiii din grupul țintă în orientarea în natură, folosind ca reper astrele.

Prin workshop-uri despre mitologie și observație astronomică directă, copiii vor  afla modul în care cunoștințele tradiționale despre univers erau corelate cu viața și activitățile de zi cu zi.

 

Scopul acestui proiect

Proiectul întărește componenta identitară a tinerei generații, făcând legătura între aceasta și vechile tradiții, iar, pe de altă parte, oferă informații despre cum putem gestiona eficient resursele naturale, cum putem corela calendarul astronomic tradițional cu redescoperirea unor activități tradiționale și reutilizarea unor tehnici vechi, ecologice și minim-invazive pentru mediul natural.

 

Școlile partenere în proiect

Școala Gimnazială Băiculești

Școala Gimnazială „General Constantin Cristescu”, Lunca Corbului

Școala Gimnazială „Marin Preda”, Pitești

Școala Gimnazială „Matei Basarab”, Pitești

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești

Școala Gimnazială Vrănești

Liceul Tehnologic Mărăcineni

Liceul Teoretic „Ion Mihalache”, Topoloveni

 

Ce vom face în proiect

În incinta muzeului sau prin deplasare la școlile partenere, vor fi organizate workshop-uri de cca 60 min în care elevii vor descoperi concepția țăranului român asupra universului, miturile și poveștile prin care străbunii își explicau existența și influența astrelor în viața de zi cu zi. Acestea vor fi urmate de observații astronomice directe folosind aparatura specifică: cadran solar, sextant, busola, hărți ale cerului, telescoape. Se va documenta și se va realiza o broșură, care va fi distribuită gratuit, în care vor fi prezentate legendele asociate astrelor vizibile din țara noastră, informații privind calendarul popular și activitățile tradiționale.

 

Obiectivul general al proiectului

Elevii, dar și publicul larg, să cunoască viziunea românească asupra bolții cerești, atât din punct de vedere mitologic, cât și astronomic.

 

Obiectivele specifice ale proiectului

Cunoașterea a minim 5 constelații românești tradiționale și miturile asociate lor.

Cunoașterea a minim 3 ocupații tradiționale și modul în care ele erau influențate de calendarul astral.

Dobândirea de abilități de orientare folosind cunoștințele despre bolta cerească.

Abilitatea de a identifica pe cer minim 2 stele/planete folosite pentru orientare.

 

Grupuri țintă și beneficiari

Proiectul este adresat elevilor de gimnaziu și liceu, cu vârste  cuprinse între 11-19 ani (Clasele V –XII), iar, indirect, vor beneficia părinții/însoțitorii copiilor, publicul on-line al muzeului și orice persoană pasionată de astronomie/mitologie.

 

Activitățile proiectului

În cadrul proiectului vor fi desfășurate multe activități interesante.

Vor fi organizate 8 workshop-uri interactive despre univers și mitologia astrală românească. Sesiunile vor fi organizate la sediul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești și/sau la sediul școlilor partenere.

Workshop-urile vor debuta cu prezentarea miturilor astrale  și a constelațiilor românești, urmate de exemple din care rezultă rolul calendarului astronomic pentru ocupațiile tradiționale românești, prin explicații și utilizarea de materiale video, Power-Point și broșura proiectului.

Urmează montarea lunetei lui Galilei, sub supravegherea echipei de proiect. Se va continua cu prezentarea echipamentelor de orientare și exerciții practice cu acestea (planisfere, harți ale cerului, sextant, busolă).

După ce răsar stelele, se trece în zona de observații astronomice, unde se vor folosi telescoapele și binoclul, pentru a identifica corpurile cerești vizibile (planete, stele, constelații). Odată identificate și observate se reactualizează informația despre miturile asociate acestora care a fost prezentată în deschiderea workshop-ului.

Promovarea și diseminarea proiectului prin canalele mass-media și social-media ale organizatorului și ale partenerilor (realizarea unei pagini dedicate pe site-ul Muzeului Golești, a unui canal de Youtube și conturi de social-media dedicate (Instagram, TikTok), postări pe paginile de Facebook ale muzeului și ale partenerilor, articole în presa scrisă/online, conferință de presă la lansarea/finalul proiectului), materiale publicitare

Documentăm, edităm și tipărim o broșură despre rolul astrelor în viața țăranului român, intitulată Privește cerul, românește!

Realizăm un film documentar proiect, care va cuprinde informații despre mitologia astrală românească și despre desfășurarea proiectului și impactul asupra grupului țintă.