Acum 105 ani, odată cu primăvara, istoria poporului nostru intra pe un parcurs de evenimente fundamentale, care culminau cu reîntregirea țării. Primul jalon al acestui drum a fost Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Din 1917, după prăbușirea Imperiului Rus, Basarabia a devenit un teritoriu încărcat de tensiuni și instabilitate, datorită presiunii politice și diplomatice a puterilor vecine, dar și a presiunii interne. În acest climat tensionat, Sfatul Țării a decis, prin vot, unirea Basarabiei cu Patria de care fusese desprinsă în 1812.

Această unire a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României, care a schimbat fundamental configurația geopolitică a regiunii și a reprezentat o realizare remarcabilă pentru națiunea română din acea perioadă.

Acest moment istoric de prim rang, datorită importanței sale pentru dezvoltarea țării și pentru afirmarea națiunii române, a fost marcat la Muzeul Golești printr-un eveniment emoționant, în care membri Corului Veteranilor „Mihai Viteazul”, din cadrul Cercului Militar Pitești, au fost invitații noștri speciali.

Activitatea a debutat prin punctarea principalelor etape istorice ale teritoriului dintre Prut și Nistru. Au urmat apoi momentele artistice susținute de  invitați. Cu ocazia proclamării limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, profesorul de istorie Constantin Vărășcanu a dedicat o frumoasă poezie Excelenței Sale, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Limba Sfântă

 

Limba Sfântă românească

A-mbrăcat în aur slova

Și se-ntoarce să domnească

În Moldova.

 

Din Coroana Mușatină

Glăsuiește mândrul soare,

Evanghelia latină

În izvoare.

 

Limba sfântă românească

Trecerea lacrima Enescu

În icoana fermecată

Eminescu.

(C-tin Vărășcanu, 23 martie 2023)

Unirea Basarabiei cu țara mamă rămâne un eveniment semnificativ pentru valorile noastre naționale și istorice, iar Muzeul Golești este onorat să găzduiască o astfel de evocare emoționantă.