Banca, un obiect aparent mic și utilitar pe care ne ostoim oboseala sau pe lângă care trecem fără să ne întrebăm care este sensul ei, dincolo de funcționalitatea sa în practică, are multiple semnificații: în estetică, istoria grădinii, arhitectură, spațialitate și, nu în ultimul rând, pentru receptarea subiectivă a spațiului. Banca acționează ca un vector vizual puternic, care reglează recepția peisajelor pe care le are de oferit vizitatorilor săi. Prin transmiterea de mesaje verbale (inscripții) sau simbolice (motivele decorative), integrarea într-un circuit complex de plimbare (de exemplu, un parc), oferind odihnă și invitând utilizatorii săi să descopere noi aspecte ale peisajului, acest element polisemic orientează privirea și interacțiunea socială.
O bancă dublă, cu acoperiș din șiță a fost montată recent în curtea bisericii noastre din muzeu, în spațiul care face trecerea între laic și sacru, între agitația umană și calmul care se pogoară asupra ființei muritoare în spațiul sfânt al Casei Domnului. Este un loc de popas, care invită la meditație, la odihna sufetului și a trupului.
Banca din curtea bisericii este o donație a Parohiei din Șuici către Muzeul Golești. A fost restaurată în cadrul workshop-ului „Școala de pe Vale”, organizat de către Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Rudeni, cu sprijinul echipei proiectului „Pe Topolog în sus”, OAR Argeș, Asociația ARCHÉ, părintele paroh Florescu Constantin şi Primăria din Şuici.
La această activitate au participat:
Coordonatorii: Anca Iancovescu-Rudeanu, Cristina Budan – arhitect și Paul Budan.
Îndrumătorii: Mihai Iancovescu-Rudeanu – specialist restaurare piatră; Ioan Brai – expert restaurator metale; Scărlătescu Cristi – expert restaurare lemn policrom.
Invitații: Alexandru Răuță – Președintele OAR Argeș și Romulus Zamfir – Restaurator lemn în cadrul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii-Golești. În cadrul atelierului, colegul nostru expert în restaurare lemn a vorbit despre structura lemnului, problemele de conservare/restaurare ale acestui material și a aplicat aceste cunoștințe teoretice la descriere stării de conservare a băncii duble de la biserica din Șuici.
Studenții: Amina Alchihabi, Nicolae Ariton, Ana Banu, Georgiana Calinciuc, Alexandru Ferenț, Sofia Florescu și Adelina Calinoiu.
Mulțumim Parohiei din Șuici, preotului Florescu Constantin, Cristinei și lui Paul Budan!
Vă invităm să zăboviți un pic în curtea bisericii din Drăguțești, la umbra brazilor, pe băncuța de la Șuici care și-a găsit o nouă casă la Muzeul Golești!