Sâmbătă, 12 august 2023, de la orele 22.00 vă invităm în parcul Conacului Golești să ne ridicăm privirea spre cer pentru a urmări o simfonie de lumini strălucitoare ce traversează întunericul: Perseidele.

În nopțile senine de vară, cerul devine o scenă impresionantă pentru unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale: ploaia de meteori numită Perseide. Aceste lumini efemere, numite popular stele căzătoare, sunt rezultatul interacțiunii Pământului cu fragmentele rămase în urma cometei Swift-Tuttle. Acest corp cosmic orbitează în jurul Soarelui, iar atunci când Pământul trece prin calea sa, particulele mici de materie lăsate în urmă de cometă se ciocnesc cu atmosfera noastră. În urma acestei coliziuni, particulele încep să ardă datorită frecării cu aerul, creând astfel acele fascinante lumini pe care le numim meteori sau stele căzătoare.

Fenomenul Perseidelor a fost numit după constelația Perseu, din a cărei direcție par ca vin, dar meteori pot fi observați pe tot cerul. Deși fenomenul este vizibil încă din luna iulie, cea mai bună perioadă pentru a observa acest spectacol cosmic este în jurul datei de 12 august, când activitatea Perseidelor atinge punctul maxim.

Pentru mulți, observarea ploii de meteori Perseide reprezintă o experiență plină de magie și contemplare. Când stai sub cerul înstelat și privești cum lumini efemere și strălucitoare traversează atmosfera, poți simți o legătură profundă cu universul și cu ciclurile cosmice care ne influențează viața pe Pământ. Într-o lume plină de agitație și tehnologie, momentele de liniște și conexiune cu natura și cosmosul pot fi atât de prețioase!

În cultura populară, stele căzătoare sunt fie îngeri căzuți din cer, fie zmei sau vreun alt zburător care umblă după fete.

Evenimentul de sâmbătă este organizat de Muzeul Golești în colaborare cu Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Pitești. Echipa  școlii din Pitești este coordonată de prof. dr. Elena O, directoarea Școlii Gimnaziale „Matei Basarab”, alături de profesorii dălina BurceaAna Boșoagă și Remus Petre Cîrstea, mediator științific de astronomie educațională.

În timpul evenimentului se vor face observații astronomice cu ochiul liber și cu instrumentele observatorului astronomic al Școlii Gimnaziale „Matei Basarab”, astro-videografie pentru consemnarea dinamicii fenomenului astronomic văzut de la Golești, o masă rotundă pe tema corpurilor cerești apropiate de Pământ și vizionări de filme documentare.

Vă așteptăm cu drag!