În luna decembrie 2022, a apărut primul număr al publicației Z.MEU, primul ziar de muzeu din România, editat și coordonat de colegii de la Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud: muzeografa Gela Neamțu – coordonatoarea proiectului și muzeografa Mihaela Bolog. Primul număr al ziarului reprezintă editorialul unei expoziții simbol care reunește 12 muzee din România, „Dincolo de poveste. Graiul straielor moştenite”. Este vorba de o expoziție itinerantă care aduce împreună obiecte de port, obiecte simbol ale vieții tradiționale românești și ale comunităților etnice de pe teritoriul inostru, obiecte care deapănă povești despre o lume de demult, cu felul ei de a se raporta la univers și la societate.

În primul număr al revistei, specialiștii din cele 12 muzee vă spun aceste povești, însoțite de fotografiile pieselor de port și fotografii vechi, din care străbunicii ne privesc, dincolo de timp.

Z.MEU este o publicație menită să vorbească despre patrimoniu, să dea glas unor povești fascinante care să atragă publicul larg spre muzee, aceste instituții păstrătoare ale memoriei culturale.

În acest număr, echipa de proiect a Muzeului Golești vă invită să (re)descoperiți costumul de Muscel și doamnele Golescu care l-au purtat cu mândrie și stil.

 

 

Muzeele participante în cadrul proiectului sunt: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul National al Țăranului Roman, Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeu Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Maramureşean Sighetul Marmaţiei, Muzeu Brăilei “Carol I”, Muzeu Civilizaţiei Dacice şi Romane, Colecţia Etnografică “Marius Matei”.

Vă invităm să urmăriți traseul acestei expoziții pline de semnificații și să nu ratați niciun număr al lui Z. MEU!