Îi vedem pe stradă patrulând, asigurând paza în diverse instituții, fiind prezenți cu ocazia unor evenimente de mare amploare (meciuri, concerte, proteste etc) în uniformele lor albastre ca marea cea adâncă. Sunt confundați cu polițiștii și puțină lume le știe istoria de peste 170 de ani. Ei sunt jandarmii și lor le-a fost dedicată o expoziție care poposește și la Muzeul Golești, din 19 iulie 2024.
Expoziția Jandarmeria Română 1850-2020 a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria și diferiți colecționari privați.
Expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, întemeiată prin ordin domnesc, în data de 3 aprilie 1850, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica.
Până la Regulamentele Organice din Moldova și Țara Românească (1831-1832), ordinea internă, siguranța bunurilor și a persoanelor, paza hotarelor erau încredințate capilor oștirilor. Pe baza celor două regulamente au fost create primele organisme statale de protecție a ordinii interne care au purtat denumirea de „Străji pământești” și „Miliție națională”. Odată cu urcarea pe tronul Moldovei, la 22 iunie 1849, a lui Grigore Alexandru Ghica, alături de numeroase măsuri economice și administrative care își propuneau modernizarea Moldovei, domnitorul a promulgat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi”. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat. Acest moment marchează consacrarea Jandarmeriei Române.
Jandarmeria Rurală a fost înființată din inițiativa lui Lascăr Catargiu, în 1883. Jandarmii au participat cu trupe în Războiul de Independență (1877-1878), în cel balcanic din 1913, în Primul Război Mondial (1916-1918), în al Doilea Război Mondial. Jandarmeria a fost implicată în evenimente istorice cu impact deosebit asupra societății, precum Răscoala din 1907, Marea Unire, îndrumarea și trierea refugiaților din Polonia în 1939, apărarea populației românești care se refugia din teritoriile cedate în 1940, neutralizarea Gărzii de Fier în timpul rebeliunii din 1941, asigurarea ordinii după 23 august 1944, apărarea populației în fața abuzurilor Armatei Sovietice de ocupație.
În aprilie 1948, a început procesul de sovietizare a Armatei și Jandarmeriei, prin angajarea de personal cu „origini sănătoase”, schimbarea ținutei, închiderea școlii de ofițeri de jandarmi din București. Înființarea trupelor Securității (1949) și a Miliției Populare au dus la dispariția Jandarmeriei. Instituția a fost reînființată în 1990, odată cu revenirea la sistemul democratic de guvernare, primind ca misiune fundamentală ocrotirea populației.
Expoziția cuprinde piese de patrimoniu care provin din colecțiile Muzeul Național de Istorie a României și ale Muzeului Jandarmeriei Române, dar și obiecte din colecții private. 15 replici de uniforme realizate de Asociația RoMilitaria și documentate de Nicolae Adrian Alexe, muzeograf gradul I A în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, ne oferă o imagine a evoluției istorice a acestor ținute.
Acest fond a fost completat cu obiecte cu valoare istorică din partea unor colecționari privați care sunt pasionați de istorie militară. Uniforme ale trupelor de Securitate, ale Jandarmeriei din prezent vor putea fi văzute în expoziția care va poposi la Muzeul Golești.
Vernisajul va avea loc pe 19 iulie 2024, de la ora 12.00, la sediul muzeului.
Expoziția poate fi vizitată până pe 3 noiembrie 2024.
Curator al expoziției este Flavius Nicolae Roaită, muzeograf gradul I A, Compartimentul Centrul Național de Cercetare și Documentare în Domeniul Muzeografiei ,,Radu Florescu’’, Muzeul Național de Istorie a României.
Autor text prezentare: cercetător științific III dr. Camelia Călin