Joi, 12 octombrie 2023, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Școlii de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Muzeul Golești, prin managerul Narcis Iustin Dejanu, a fost prezent la festivitățile care au marcat această frumoasă aniversare.

În cadrul acestui eveniment complex, muzeul nostru a contribuit cu o expoziție dedicată descendenților familiei Golescu și ai familiilor înrudite (Davila, Grant, Racoviță, Brăescu) care au luptat în al II-lea Război Balcanic și în Primul Război Mondial.

Povestea acestor bravi bărbați care au fost voluntari sau ofițeri de carieră a fost depănată cu ajutorul panourilor informative și, mai ales,  prin obiectele expuse: glonțul care l-a ucis pe Nicolae Golescu pe frontul de la Sălătruc, epoletul uniformei lui Dumitru Golescu, mort pentru țară în lupta de la Cocargea (Dobrogea), fotografii ale Goleștilor și ale urmașilor lor în uniforme militare, numeroase decorații primite pentru vitejia de care au dat dovadă în timpul conflictelor.

A fost o onoare pentru instituția noastră să marcăm acest moment de bucurie și celebrare a învățământului militar românesc, prin participarea la ceremoniile organizate cu acest prilej și ne-am bucurat să aducem în fața militarilor de azi, poveștile exemplare de vitejie și jertfă pentru țară ale Goleștilor.

La 12 octombrie 1863 se emitea decretul prin care se înființa, la Iași, „Școala copiilor de trupă al diferitelor regimente ale oastei”, Începând cu anii 1960, școala se va muta în garnizoana Pitești și va pregăti maiștri și subofițeri pentru armele tancuri și auto. Din anii 1990, școala militară de la Pitești a pregătit maiștri și subofițeri pentru forțele terestre ale Armatei Române. În anul 2004 a primit denumirea onorifică de „Basarab I”, iar patru ani mai târziu i s-a acordat Drapelul de Luptă. Școala de la Pitești este un reper al învățământului militar românesc. Aici sunt instruiți și antrenați viitorii specialiști care vor întreține și vor repara echipamentele militare ale armatei noastre.

De la Golești, le urăm „La mulți ani!” în slujba educației și a Armatei Române, pentru că așa cum spune deviza școlii „biruința este a celor stăruitori”.