Debutăm, în anul 2024, cu o serie de evenimente tradiționale în agenda muzeului nostru, dedicate Zilei Culturii Naționale și Unirii Principatelor Române.
În avanpremiera Zilei Culturii Naționale, sâmbătă, 13 ianuarie 2024, de la ora 10.00, o omagiem pe Ana Davila (n. Racoviță), nepoata lui Dinicu Golescu, în cadrul Șezătorii Argeș-Mușcel. Noua și frumoasa colaborare dintre șezătoare și muzeu urmărește să revitalizeze arta cusutului și a țesutului, să conștientizeze publicul despre frumusețea și unicitatea textilelor tradiționale și să creeze o comunitate interesată în promovarea acestor activități. Ana Davila, alături de soțul său, doctorul Carol Davila, au fost printre primii promotori ai costumului tradițional românesc. Evenimentul va avea loc în secția de Istorie a Muzeului Golești.
Luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11.00, sărbătorim Ziua Culturii Naționale. Cultura este un fenomen complex al societăți umane, care cuprinde tradiția, cultura de masă și, evident, cultura înaltă a elitelor intelectuale. În cadrul evenimentului de luni, celebrăm și discutăm, împreună cu elevi, studenți și cadre didactice de la instituții de învățământ din Argeș, despre lumea satului tradițional și despre George Bengescu, un descendent al Goleștilor, remarcabil prin a sa operă culturală și diplomatică. Vă invităm să fiți alături de noi la:
Vernisajul expoziției internaționale cu tematică etnografică pentru copii „Animalele din curtea bunicilor” – în Bolnița Marelui Ban Radu Golescu.
Simpozionul Academicianul George Bengescu – descendent din neamul Goleștilor. Personalitatea academicianului va fi evocată prin imagini, documente inedite, publicații și obiecte personale din arhiva Muzeului Golești – Secția de Istorie a Muzeului Golești.
Marți, 23 ianuarie, orele 1100, Muzeul Golești și invitații săi vor celebra 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul va debuta cu un simpozion dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, în care vom dezbate importanța și multiplele semnificații ale acestei zile pentru istoria modernă a României. Simpozionul va fi urmat de un moment artistic susținute de Corul Veteranilor „Mihai Viteazul” Pitești. Vom încheia sărbătoarea cu o mare Horă a Unirii în fața conacului care, de 400 de ani, privește cu mândrie la viitorul patriei române. Vor participa:
- Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești;
- Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Basarab I” Pitești;
- Cercul Militar Pitești;
- Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Pitești;
- Cadre didactice din Argeș;
- Muzeul Golești.
În cadrul evenimentului, Muzeul Golești va organiza, la sediul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, expoziția „Generația pașoptistă și Unirea de la 1859”.