Sâmbătă, 6 mai 2023, de la ora 10.00, Muzeul Golești în parteneriat cu Asociația Historia Renescita și Asociația 6 Dorobanți vă ivită la un festival istoric în aer liber. Publicul va avea parte de o adevărată călătorie în trecutul nostru. Vor fi prezentate reconstituiri ale uniformelor din secolele XVIII-XIX, în cadrul unor ateliere speciale.
Deschiderea festivalului va avea loc la ora 10.00, printr-o ceremonie istorico-militară, în prezenţa detaşamentului cu efectivul complet, îmbrăcat în uniforme de început de secol XIX: arnăuți și panduri ai lui Tudor Vladimirescu, soldați francezi din vremea lui Napoleon Bonaparte. Soldații vor da onorul oficialităților și vizitatorilor, apoi vor fi prezentate uniformele, echipamentul și armamentul specific epocii.
În cadrul acestui eveniment vor fi organizate trei ateliere cu caracter demonstrativ, didactic şi interactiv:
– Un centru de recrutare deservit de doi subofițeri. Timp de cca 45 minute, recruții (de preferință copii, dar și adulții cu chef de joacă pot participa!) vor face instrucție de front și vor învăța să mânuiască o armă (de recuzită!), așa cum se stipula în regulamentele militare din epocă. Activitatea se încheie cu trecerea în revistă a detașamentului de voluntari, avansarea în grad și înmânarea unui livret militar.
– Biroul corespondenţilor şi artiştilor de război. Aici copiii vor putea colora desene cu tipuri de ostaşi din 1821-1848. Materialele de desen vor fi puse la dispoziţie, gratuit, de către Asociaţia 6 Dorobanţi. În final, desenele vor fi ştampilate cu parafa regimentului şi semnate de comandant spre autentificare. Timp estimat activitate: cca 15 minute.
– Oficiul poştal de campanie, deservit de un subofiţer, unde cei interesaţi vor primi gratuit, cărţi poştale de epocă (pot alege dintre mai multe modele înfăţişând personaje ilustre din epoca, imagini cu caracter patriotic sau imagini ale Piteştiului de la începutul sec. XX) şi timbre, pe care apoi le vor completa, cu toc şi cerneală, vor fi marcate cu ştampila „cenzurii militare” şi expediate la destinatar prin Poşta Română. Timp estimat activitate: cca 15 minute.
*
Asociația Historia Renascita a fost înființată în anul 2006 de un grup de oameni pasionați de istorie. În prezent, asociația are 120 de membri activi care pot participa la evenimente dedicate reconstituirilor istorice cu patru secvențe foarte detaliate. Prima epocă reconstituită este cea a antichității daco-romane, membrii asociației putând ilustra atât militari și civili romani, cât și războinici și autohtoni daci, celți ori germanici. Un al doilea tablou istoric readuce în prezent epoca Rusiei Kievene, iar cel de-al treilea este dedicat Revoluției de la 1821, reconstituind tipologii militare balcanice specifice epocii (arnăuți). Ultima reconstituire vizează Primul Război Mondial, membrii asociației întruchipând Detașamentul Mateiaș și Regimentul 70 de Infanterie Mușcel. Membrii asociației au participat la numeroase evenimente, în cadrul cărora a prezentat obiectiv și documentat numeroase aspecte ale istoriei românești și europene.
*
Asociația 6 Dorobanți din București a fost înființată în anul 2004 de un grup de colecționari de artefacte militare, a căror pasiune pentru istorie și pentru dovezile ei materiale a fost cultivată de-a lungul mai multor decenii, începând cu anii ’80 ai secolului trecut. Îi menționăm aici pe domnii Adrian-Silvan Ionescu, Horia Vladimir Șerbănescu, Mihnea Șerbănescu și Aurelian Stroe. Asociația și-a propus să cultive tradițiile ostășești românești, glorios întrupate de una dintre cele mai prestigioase unități ale armatei române: Regimentul 6 Dorobanți „Mihai Viteazul”. Asociația are 26 membri activi și 12 colaboratori care își propun să organizeze și să participe le evenimente de reconstituire istorică care să educe publicul tânăr în spiritul dragostei de patrie și al respectării tradițiilor militare. Prin reconstituirea uniformelor, a armelor, accesoriilor și echipamentelor de epocă, membrii asociației contribuie la cunoașterea unora dintre cele mai importante momente ale istoriei românești și universale.