Printre șuieratul bombelor și al exploziilor asurzitoare, pe 23 septembrie 1939, pianistul Wladyslaw Szpilman cânta, în direct la radioul național al Poloniei, Nocturna în Do diez minor a lui Chopin. Era ultima transmisie în direct de la Varșovia, înainte ca naziștii să scoată din emisie postul. Deși și-a pierdut întreaga familie, Szpilman a supraviețuit ascuns. În cele din urmă, viața i-a fost salvată de un ofițer german care l-a auzit cântând același Nocturnă a lui  Chopin, la un pian găsit printre dărâmături. După război, emisia a fost reluată cu același pianist și aceeași piesă. Cartea lui Szpilman este o mărturie uimitoare a rezistenței umane și a puterii răscumpărătoare a muzicii. În mijlocul ororilor istoriei, muzica lui Chopin a fost un liman salvator. Muzica a fost cea care i-a dat putere de rezistență evreului vânat de naziști și tot ea a răscolit umanitatea ofițerului german, determinându-l să-i ofere protecția sa. Chopin a fost un artist complet și complex, un om care a transformat sentimentele în sonorități armonioase și pline de  culoare. Deși romantică prin trăirile  pe care le evocă sau le induce, muzica lui Chopin are o puritate clasică, o bogată armonie cromatică, o complexitate care pune la încercare virtuozitatea pianistului.

Pe 1 martie, cu ocazia aniversării a 214 ani de la nașterea lui și în prima zi de primăvară calendaristică, Institutul Polonez din București și Muzeul Golești evocă acest mare muzician, organizând, în sala de bal din conacul familiei Golescu, o expoziție care prezintă, pentru publicul din România,  viața și opera lui.

Frédéric François Chopin (Fryderyk Franciszek Chopin) s-a născut în Polonia, la 1 martie 1810. A fost un copil-geniu care la șase ani compunea și scria poezie. Primul concert l-a susținut la vârsta de 8 ani. Studiile muzicale le-a făcut în Polonia, absolvind, în 1829, Conservatorul din Varșovia. În 1830 părăsește teritoriul matern pentru a concerta în Europa de vest.  Locuiește, predă și concertează la Paris, în capitala culturală a Europei romantice, consolidându-și reputația ca interpret, profesor și compozitor. Călătorește în egală măsură în spațiul cultural german,  unde susține concerte și întâlnești alți mari muzicieni: Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann și Clara Wieck. În 1836 o întâlnește pe scriitoarea Georges Sand (Amandine-Aurore-Lucile Dupin, baroneasă Dudevant), femeia care-i va marca destinul, și alături de care va trăi, cu bune și rele, timp de zece ani. Grav afectat de o boală de plămâni, Frédéric Chopin va înceta din viață pe 17 octombrie 1849, la 39 de ani.

Instrumentul cel mai iubit de către Chopin și pentru care a scris mare parte din compozițiile sale a fost pianul. Piesele sale pentru acest instrument sunt foarte solicitante din punct de vedere tehnic. A scris mazurci, valsuri, nocturne, poloneze, balade (gen instrumental inventat de el), studii, impromptu-uri, preludii ș.a. Compozițiile sale preiau și prelucrează tradiția muzicală poloneză, pe care o împletește cu sonoritățile clasice. Muzica lui Chopin a fost și va fi asociată cu spiritul național polonez, dar, în egală măsură, exprimă sentimente și trăiri care sunt general umane. Muzica lui te învăluie, te încântă, te răscolește și te provoacă să o descifrezi, să descoperi sursa puterii ei de fascinație. Care este secretul lui Chopin? Putem să-l urmăm în căutarea lui pe eroul lui Éric-Emmanuel Schmitt din Doamna Pylinska si secretul lui Chopin. Să ne așezăm sub pian și să-i simțim vibrațiile , să  ascultăm vântul trecând printre ramurile copacilor, să strângem cu degetele sfioase roua dimineții de pe petalele trandafirilor, să privim calmul luciului de apă și undele propagate de piatra care tulbură liniștea acestuia … Marii compozitori nu sunt doar creatori de muzică, ei sunt ghizi spirituali care ne ghidează prin viață, care ne dau puterea de a lupta sau de a indura, care ne bucură și ne fac să vibrăm pe acordurile universale ale frumuseții. Muzica lui Chopin este transpunerea pe portativ a unor experiențe senzoriale și a unor trăiri care ne definesc umanitatea, iar dintre acestea cea mai puternică este iubirea. Muzica lui Chopin este iubire exprimată în sunete armonioase.

Te invităm la Muzeul Golești, până la sfârșitul lunii martie, să descoperi povestea acestui minunat compozitor și a muzicii lui fascinante.

Aspecte de la vernisajul expoziției, 1 martie 2024. Au participat elevi ai structurii școlare Radu Golescu.