Dragi iubitori de literatură, marți, 21 martie 2023, va avea loc cea de-a cincea ediție a evenimentului Ziua Internațională a Poeziei, la Conacul Goleștilor (Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești). Acesta va începe la ora 13:00 și se va desfășura sub forma unui cenaclu literar, cu lecturi publice, evocări ale unor importanți poeți români și scurte intermezzo-uri muzicale.
Ediția de anul acesta îl va avea ca invitat special pe poetul și editorul Călin Vlasie. Alături de el vor fi prezenți trei oaspeți și prieteni speciali ai Muzeului Golești, care vin din Basarabia: scriitorul și muzicianul Vitalie Colț, poeta Cristina Dicusar și scriitorul Dumitru Crudu.
CĂLIN VLASIE
Invitatul special de anul acesta este poet, eseist, publicist și editor. S-a născut pe data de 21 mai 1953, în Buzău. A absolvit Colegiul Național I.C. Brătianu din Pitești și Facultatea de Filosofie – Istorie a Universității din București. A participat la fondarea, în 1977, a „Cenaclului de Luni” condus de criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu. A colaborat cu poezie, eseuri și articole la principalele reviste de cultură din țară. A fost redactor și director la revistele “Argeș” și “Calende” (23 dec.1989- iunie 1993), a înființat și a manageriat numeroase edituri de prestigiu. Ca editor de carte are un palmares de 5500 de titluri, colecțiile pe care le-a creat fiind repere culturale în literatura română postdecembristă. A fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității din Pitești.
În 2002 a înființat Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, pe care a condus-o până în 2005.
A debutat editorial în 1981 cu placheta de versuri „Neuronia”, apărută în „Biblioteca Argeș”, nr. 2 (supliment al revistei omonime. A publicat mai multe volume de versuri, un jurnal de idei, un volum de publicistică și un volum de interviuri. În 2017, a publicat volumul care conține întreaga sa operă poetică.
CRISTINA DICUSAR
Cristina Dicusar este o tânără poetă din Basarabia. S-a născut în 1993. Debutul literar a avut loc în 2012, în revista „Clipa”. A studiat filologie la Universitatea de Stat din Republica Moldova. Poezia a descoperit-o prin intermediul poetei Marina Țvetaeva despre care spune într-un interviu că: „Găseam la autoarea asta o imensă forță și o credință în poezie imposibil de zdruncinat. Ea a fost autoarea care mi-a dat de înțeles că poezia (în sens larg) e unica formă de viață lipsită de prefăcătorie”.
VITALIE COLȚ
Vitalie Colț este un artist complex și complet. Este scriitor și muzician. Face parte din formațiile „Snails”, „Furiosnails” și „Via Dacă”. Colaborează cu diferiți artiști din Republica Moldova și România. În 2020 a publicat volumul „Armata nu se implică în conflict”, un volum care explorează umanitatea și sentimentele tinerilor soldați obligași să lupte în conflictul din Transnistria din 1992.
DUMITRU CRUDU
Dumitru Crudu este, pentru muzeul nostru, în primul rând un prieten drag. Poet, prozator și dramaturg de mare talent, a cărui valoare este atestată de numeroasele premii primite de-a lungul carierei în România, Polonia, Serbia. Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. Volumul de povestiri Oameni din Chișinău și romanul Ora cinci și șapte minute au fost traduse în cehă, la Editura Petr Štengl, iar cartea Salutări lui Troțki, în franceză, la Editura L’Harmattan (2021).