Luni, 15 aprilie 2024, va fi deschisă în Sala de Artă Contemporană a Muzeului Golești expoziția de icoane pe sticlă intitulată Icoane pe sticlă la cumpăna vremii, aparținând artistului plastic Ioana Alexe.

Pictorița s-a născut în Buzău, la 12 septembrie 1970. În 1989 a absolvit Liceul Industrial nr. 3 din Buzău, în 1995 Academia de Studii Economice, în 1997 Școala Populară de Arte din Lahovari și în 2002 Universitatea Națională de arte din București, Secția Sculptură, Clasa Prf. Dr. Vasile Gorduz.

A participat la mai multe proiecte de restaurare a monumentelor în București și Buzău și a avut mai multe expoziții personale în țară și străinătate:

2004 – Paintings, Berlin, timp de 5 săptămâni expoziție de pictură cu atelier.

2005 – Reality TV, expoziție de pictură cu performance și vernisaj, Berlin.

2006 – Bazar, expoziție de desne, Berlin.

2011- Untitled, Galeria Crystal Ball, Berlin.

2020 – Zwischen den Zeiten, Berlin.

A participat la expoziții colective în Timișoara, București, Buzău, Berlin, Paris, Bremen, Riga etc.

După absolvirea Universității Naționale de Arte, în 2002, artista pleacă în Berlin cu o rezidență de 3 luni, dar nu se mai întoarce în țară decât în 2021. Despre acestă plecare,  dar și despre viața ei din Germania, Ioana vorbește într-un frumos interviu pe care i l-a acordat Vioarei Bara:

„Un artist se integrează unde vrea el și când vrea, arta are un limbaj universal și cere o anumită asumare a libertății. Este o diferență enormă între un artist tânăr fără responsabilități, fără familie și un artist cu statutul de mamă, mai ales cu specialul statut de mamă singură, liber profesionistă, care nu trăiește din artă și nu poate participa la nărăvașa viață artistică, așa că mama rămâne într-o nișă cu conținut special, care o defavorizează de fapt.”

În acelaș interviu, întrebată ce lucruri o dor, Ioana răspunde:

“Neputința, de toate felurile, lipsa de înțelegere, sunt multe… nu știu să le spun, le DESENEZ aproape în fiecare zi și de aia și zic – e un mare dar să poți să te exprimi, să creezi o lume cu ceea ce sufletul pipăie, să poți râde, plânge, urla printr-un limbaj universal, care te apropie de ceea ce ești, dar e un drum lung și greu, care cere o îndemânare specială, timp și sacrificiu.”

Expoziția deschisă la Muzeul Golești este o călătorie în lumea icoanelor pe sticlă din diferite zone ale țării, o refacere a icoanelor vechi, de patrimoniu. Ea va putea fi vizitată până în data de 16 iunie 2024.

 

Autor text și curator: muzeograf Nicoleta Popa Grigore.