Muzeul Golești vă invită, în perioada iulie-septembrie 2023, să explorați universul și constelațiile sale în cadrul expoziției  itinerante Constelații românești tradiționale.

Expoziția prezentă la Golești este rezultatul unui proiect dezvoltat de colegii noștri de la Complexul Astronomic Baia Mare. Această expoziție digitală prezintă informații despre modul în care strămoșii noștri interpretau cerul înstelat. Expoziția este compusă din nouă monitoare LCD care afișează „tablouri” digitale dinamice. Pe fiecare monitor rulează în mod repetitiv poveștile a patru sau cinci constelații. Pentru a asigura o experiență individuală, fiecare monitor este însoțit de căști, astfel încât vizitatorii să poată asculta poveștile fără a deranja ceilalți. De asemenea, lângă fiecare monitor există un afiș printat care furnizează informații relevante despre constelațiile prezentate pe acel monitor.

Echipa proiectului a identificat 39 de constelații românești, dintre care 19 fac parte din mitologia universală, iar 20 sunt constelații autohtone originale, care reflectă în mod exclusiv viziunea poporului român asupra cerului.

Pentru mai multe informații, puteți accesa site-urile:

https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/

www.crt-ro.com

https://muzeulgolesti.ro/ro/blog/constelatii-si-stele-in-astronomia-populara-romaneasca/